Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

ΣΑΣ ΤΟ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑ!ΔΕΙΤΕ ΤΟ!Ένα ...αλλιώτικο μετρό!!!


Αυτό το γνωρίζατε;

Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας  οι  Σουηδοί θεωρούν το Μετρό, εκτός από μέρος της τεχνολογικής ανάπτυξης, και αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και του περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό, όλοι σχεδόν οι υπόγειοι σταθμοί στη Στοκχόλμη έχουν κάτι το "φυσικό" και δεν είναι ξεκομμένοι από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον!

Έτσι, αντί να είναι υπερσύχρονοι και υπερμοντέρνοι, θυμίζουν ...σπηλιά(!) με πολλά στοιχεία σύγχρονης και όχι μόνο, τέχνης!

Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζουν στον κάθε περαστικό ότι το υπόγειο μετρό είναι κι αυτό κομμάτι του περιβάλλοντος, το οποίο όλοι πρέπει να σεβόμαστε και όχι απλώς ένα μετρό - μοντέρνο έργο.
Επίσης, κάθε σταθμός έχει το δικό του θέμα π.χ. υπάρχει σταθμός που είναι αφιερωμένος στην ελληνική μυθολογία!"Μετρό της Στοκχόλμης ή Tunnelbana Stockholms
Το σύστημα έχει τρεις κύριες γραμμές και εκατό σταθμούς, 47 εκ των οποίων είναι υπόγειοι και 53 είναι σταθμοί επιφάνειας.
Το πρώτο μέρος του Μετρό ανοίχτηκε στα μέσα του 1950, μέρος της πράσινης γραμμής. Η κόκκινη γραμμή εισήχθη το 1964 και η μπλε γραμμή στα μέσα του 1974. Πρόσφατα έγιναν και έργα επέκτασης, λόγω της αυξημένης ζήτησης της χρήσης του.
Το μετρό της Στοκχόλμης είναι ευρέως γνωστό για τη διακόσμησή του και έχει ονομαστεί ως το μακρύτερο έκθεμα τέχνης στον κόσμο. Αρκετοί από τους σταθμούς (ειδικά στην μπλε γραμμή) αφήνονται με το στρώμα βράχου που εκτίθεται, ακατέργαστος ή ατελής, ή ως τμήμα των διακοσμήσεων. Στο σταθμό Rissne, ένας πληροφοριακός τοίχος με την ιστορία όλων των γήινων πολιτισμών τρέχει κατά μηκος των δύο πλευρών της πλατφόρμας.
Το μετρό της Στοκχόλμης ήταν η περιοχή της διανομής για την πρώτη έκδοση Μετρό, τώρα μια παγκόσμια αλυσίδα των ελεύθερων εφημερίδων." (Πηγή: qwika)
 Παρακάτω ακολουθούν μερικές εικόνες από το internet για να πάρετε μια γεύση για το πως μπορεί να συνδυαστεί περίτεχνα η φύση με την τεχνολογία και η ανθρώπινη ιστορία - παγκόσμια και τοπική - με το περιβάλλον και την εκπαίδευση... :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: