Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Γνωρίζω τον Αλβέρτο Σβάιτσερ







Αλβέρτος ΣβάιτσερΟ Αλβέρτος Σβάιτσερ ήταν γιατρός, φιλόσοφος, συγγραφέας, μουσικός και ιεραπόστολος που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο για το τεράστιο ανθρωπιστικό του έργο. Γεννήθηκε το 1875 στην Αλσατία της Γαλλίας. Πολύ νωρίς έγινε πάστορας και καθηγητής της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου ενώ ταυτόχρονα είχε αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως ο καλύτερος ερμηνευτής του Μπαχ στο εκκλησιαστικό όργανο.

Στα τριάντα του χρόνια εγκαταλείπει μία ήδη φτασμένη καριέρα, για να σπουδάσει ιατρική επειδή πίστεψε με όλη του την ψυχή ότι χρέος του αληθινού ανθρώπου είναι να βοηθάει τους συνανθρώπους του. Αφού τέλειωσε τις σπουδές του, φεύγει το 1913 για την Αφρική με σκοπό να βοηθήσει τους μαύρους ιθαγενείς. Στο Λαμπαρενέ του Γκαμπόν κοντά στον Ισημερινό, δουλεύει σε ένα νοσοκομείο, που έκτισε ο ίδιος, μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1965.

Η αναγνώρισή του ήταν παγκόσμια. Το όνομά του και το έργο του συζητούνταν παντού. Το 1927 πήρε, για τις υπηρεσίες του στην ανθρωπότητα, το βραβείο Γκαίτε. Το 1953 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης και το όνομά του έγινε σύμβολο της ανθρωπιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: